جنبش مشروطه یکی از نقاط عطف و رخدادهای مهم در تاریخ معاصر ایران است که فراز و فرودهای بسیاری در پی داشت. این جنبش با شهر تبریز پیوندی تاریخی دارد که برای پی بردن به این پیوند چه جایی بهتر از خانه ی مشروطه تبریز .
در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز به نام راسته کوچه که در غرب بازار تبریز واقع شده، خانه ی زیبایی هست که به خانه ی مشروطه تبریز شهرت دارد. این خانه یکی از زیباترین نمونه های معماری در دوره ی قاجار است.
همسفر مارکوپولو در تورهای تبریز باشید.
دلیل نامگذاری
دلیل نامگذاری این خانه به نام مشروطه آن است که بزرگان مشروطه پس از به توپ بستن مجلس شورای ملی توسط محمد علی شاه در این خانه جمع می شدند و به همفکری می پرداختند.
در اصل بیشترین طرح ها و تفکرات مشروطه خواهان زیر سقف این خانه شکل گرفت.
ستار خان و باقر خان در این خانه حضور مستمر داشتند. خانه ی مشروطه تبریز همچنین مرکز فرماندهی مبارزان در طول محاصره ی ۱۱ ماهه تبریز و مرکز تصمیم گیری برای پایین آوردن پرچم های تسلیم در برابر شاه قاجار بود.
صاحب خانه
خانه ی مشروطه تبریز در اصل متعلق به شخصی است به نام حاج مهدی کوزه کنانی که تاجری بود در بازار تبریز و از طرفداران سرسخت مشروطه.
او خانه اش را با رغبت تمام در اختیار مشروطه خواهان قرار داده بود تا سران این جنبش در آنجا جلساتشان را برگزار و اعلامیه های ضدحکومتی را چاپ و منتشر کنند. حاج مهدی یکی از اصلی ترین پشتیبانان مالی انقلاب مشروطه بود.
ساخت بنا
خانه ی مشروطه تبریز توسط معمار هنرمند تبریزی به نام حاج ولی معمار که سال ها در روسیه زندگی کرده و در سال ۱۲۴۷ شمسی به زادگاهش باز گشته بود، ساخته شد.
زیباترین آثار هنری وی را می توان در پنجره های ارسیِ تمام قد، درهای منبت کاری شده، کلاه فرنگی، نورگیرها و غلام گردش ها دید.
موزه خانه ی مشروطه
در سال ۱۳۷۵، در پی انجام تغییراتی در تالارها و اتاق های خانه، این محل که ۱۳۰۰ متر مربع مساحت دارد، تبدیل به موزه شد و در آن اسناد تاریخی و اشیای مربوط به انقلاب مشروطه به نمایش درآمد.
در این میان دیدن اشیایی مانند سلاح کمری ستار خان و وسایل شخصی دیگر سران مشروطه حس و حال عجیبی را به دنبال دارد.