نام لاهیجان با چای گره خورده است. این گره خوردن به گونه ای است که لاهیجان را به عنوان شهر چای می شناسند. این شهر شمالی اصلی ترین مرکز کشت و تولید چای خوش عطر و طعم ایرانی است. در واقع لاهیجان مناسب ترین منطقه در کشورمان برای کشت چای است. همین آب و هوا و خاک مناسب هم موجب مرغوبیت و کیفیت بالای چای تولید شده در این خطه شده و طعم چای لاهیجان را اصیل و آن را معروف و مشهور کرده است.
چای یکی از معروف ترین سوغاتی های این شهر شمالی هم هست. در واقع باید گفت که چای محصول اصلی کشاورزی لاهیجان است. سندیکای کارخانجات چای شمال و اداره کل چای شمال ایران هم در این شهر قرار دارند.
همسفر مارکوپولو در تور لاهیجان باشید.
لاهیجان چگونه شهر چای شد؟
حاج محمد میرزا کاشف السلطنه در ۱۳۱۴ هجری قمری با سمت کنسول ارشد ایران به هند رفت. وی در آنجا به عنوان یک تاجر فرانسوى به مطالعه در مورد کشت چاى پرداخت. کاشف السلطنه هنگام بازگشت از چین و هند به ایران، با خود مقدار زیادى تخم و نهال چاى به همراه آورد. تا قبل از اینکه کاشف السلطنه چای کاری را به ایران وارد کند یعنی حدود ۱۲۰ سال پیش، قهوه نوشیدنی گرم محبوب ایرانی ها بود.
احتمالا این شاهزاده ی قجری به حدی از طعم چای خوشش آمده بود که هوس کرد در ایران چای کاری راه بیاندازد. برای این کار باید محل مناسب کاشتن چای را پیدا می کرد، جایی که اقلیمی شبیه به شرق آسیا داشته باشد تا بوته های چای در آن به عمل بیاید. وی لاهیجان را بهترین منطقه ی مناسب برای کشت چای یافت. انتخابی که کاملا درست بود. بنابراین به شکل وسیعی شروع به کشت چای در این خطه کرد. بعدها هم کشت و تولید چای به سرعت در سایر مناطق سواحل جنوبی دریای خزر توسعه یافت.
اما پس از به عمل آمدن چای در لاهیجان، این نوشیدنی به تدریج جای قهوه را در بین ایرانی ها گرفت. حالا بعد از بیش از یک قرن، چای همچنان محبوب است و به عنوان سوغات لاهیجان جایگاه ویژه ای دارد. چای ایرانی و به خصوص چای لاهیجان به خارج از کشور هم صادر میشود.
کاشف السلطنه در زمان مظفرالدین شاه به ریاست سازمان چاى منصوب شد. مزار وی که لقب پدر چای ایران را دارد، روی یک تپه ی چای که زمانی جزو املاکش بود، بنا شده است. آرامگاهی که حالا در دل موزه ی چای ایران قرار دارد.
چای سرگل بهاره، محبوب ترین چای لاهیجان
چای سرگل ممتاز بهاره ی لاهیجان معروف ترین و محبوب ترین نوع چای است. طعم و رنگ چای بهاره با چای های تابستانه و پاییزه متفاوت است. چای بهاره نسبت به دو نوع دیگر چای، تلخی و گسی بیشتری دارد.
چای سرگل بهاره ی لاهیجان شامل برگ هایی است که در بالاترین قسمت گیاه رشد کرده اند و جوان ترین برگ های گیاه چای در فصل بهار محسوب می شوند. این چای به لحاظ کیفیت عطر و طعم چای و رنگ طبیعی، درجه بالایی از کیفیت و مرغوبیت را دارد. می توان گفت که چای سرگل بهاره ی لاهیجان بهترین چای دنیا از نقطه نظر طبیعی بودن و خالص بودن است.
موزه ی چای لاهیجان، مکانی مملو از عطر آرامش
لاهیجان بزرگ ترین شهر شرق استان گیلان است. این شهر در ناحیه ی کوهپایه ای قرار دارد و تپه ماهورهای آن را بوته های چای پوشانده است. موزه ی چای تنها موزه ی تخصصی چای در کشورمان در لاهیجان قرار دارد. مکانی که مملو از عطر و طعم آرامش است. در این موزه صنعت چای ایران از ابتدای ورود به کشورمان تا وضعیت فعلی اش به بازدیدکنندگان معرفی می شود.
همسفر مارکوپولو در تور لاهیجان باشید.